דלגי על התוכן

בלוג

בגדי יד שנייה טובים לסביבה?

מחשיבים עצמכם אנשים המודעים למשבר האקלים? חושבים שאכפת לכם ואתם עושים כמיטב יכולתכם למען איכות הסביבה? אם התשובה חיובית, כדאי שתמעיטו ככל האפשר בקניית בגדים חדשים, ותעברו לבגדים יד שנייה. כך תפסיקו לשתף פעולה עם תעשיית האופנה והטקסטיל התורמת רבות לזיהום העולם.

בעבר הרחוק ייצור בגדים היה תהליך איטי ומורכב, כאשר הכנה של יריעת בד אחת הייתה ממושכת ודרשה מיומנות גבוהה. עקב כך, עד המאה השמונה עשרה בגדים היו פריטים יקרים שלפשוטי העם לא היה הרבה מהם ולפיכך שמרו עליהם ותחזקו אותם. אולם מהמאה השמונה עשרה, עם המהפכה התעשייתית, תהליך ייצור הבגדים הפך להרבה יותר פשוט וכתוצאה מכך גם מחירי הבגדים ירדו. ייצור בגדים הפך ליותר ויותר נגיש - לכל אדם ובכל מעמד. המחירים ירדו עוד יותר במאה העשרים עם פיתוחם של בדים סינטטיים.

עד כאן הכל טוב ויפה. אלא מה? יצרני הביגוד גילו עם הזמן את הפוטנציאל העסקי, וכדי שאנשים יקנו יותר בגדים הם החדירו לתודעת הציבור את רעיון האופנה המשתנה מידי עונה. על פי מגמה זו ,כל מי שרוצה להיראות במיטבו נדרש להתאים את בגדיו לאופנה העדכנית ביותר.

כפועל יוצא מגישה זו, לצד הליכי ייצור זולים במיוחד שהתבססו על כוח אדם מהעולם השלישי, תעשיית האופנה גדלה במאה שנה לממדים מפלצתיים, ונלוו אליה נזקים משמעותיים וקשים לסביבה.

הידעתם שתעשיית האופנה והטקסטיל היא השנייה הכי מזהמת בעולם? היא מזהמת את האוויר, פוגעת במקורות המים, באדמה ובבני אדם. כדי להבין את ממדי הזיהום של תעשיית האופנה לפניכם כמה נתונים:

• כדי לייצר בגדים בקצב מוגבר תעשיית האופנה צורכת מידי שנה כמות עצומה של מים, העומדת על תשעה מיליארד מ"ק. היא גם אחראית על זיהום של מקורות מים רבים ברחבי העולם עקב טיפול לקוי בשפכים.

• תעשייה זו פולטת לאטמוספרה מידי שנה מעל מיליארד טונות של פחמן דו חמצני.

• בתעשיית האופנה עושים גם שימוש באלפי סוגים של כימיקלים שונים, המשמשים לצביעה של בדים והלבנתם.

• תעשיית הטקסטיל נדרשת בכמויות אדירות של אנרגיה עבור הפעלה של פסי ייצור ומכונות עצומות, ועבור פעולות של ייבוש, חימום, עיבוד בדים ועוד.

• תעשיית האופנה גם מקיימת שרשרת אספקה בינלאומית מסועפת של מוצרים וחומרי גלם, התורמים לזיהום ולפליטה של גזי חממה לאטמוספרה.

• עקב תהליכים תעשייתיים ועקב עידוד צריכה מוגברת של בגדים חדשים והשלכת ישנים, נטמנות מיד שנה באדמה כמויות אדירות של פסולת.

• שלושים וחמישה אחוז מבעיית המיקרו-פלסטיק בים, מקורה בייצור ושימוש בבדים סינטטיים המכילים פלסטיק.

• תעשיית הטקסטיל והאופנה מנצלת כוח אדם זול שחי במדינות עולם שלישי ולא זוכה לתנאי תעסוקה נאותים. הניצול מתחיל בחקלאים המקבלים פרוטות עבור חומרי גלם כמו כותנה, וממשיך לכמות אדירה של אנשים, ביניהם ילדים, שתופרים את הבגדים עבור דולרים בודדים מידי חודש בתנאי תעסוקה קשים וללא תנאים סוציאליים.

• עבור ייצור בדים מחומרי גלם טבעיים כמו כותנה, פשתן או צמר מוקצים כיום שטחי אדמה נרחבים הבאים על חשבון בתי גידול טבעיים, עם כריתת יערות וצמצום מקורות מחייה. כמו כן, עד לא מזמן בעלי חיים רבים נרדפו והושמדו בגין הפרווה שלהם. בנוסף, שטחי הגידול של חומרי גלם טבעיים לתעשייה נדרשים במשאבים רבים, כמו מים, וגם עושים שימוש בדשנים המזיקים לסביבה.

בעיית הזיהום של תעשיית האופנה מעסיקה את הגורמים הרלוונטיים בעולם ואת כל מי שמודע לנושא. ישנם גורמים במשק ובתעשייה שפועלים למען שינוי ושיפור המצב, למשל יש חברות שפיתחו שיטות צביעת בדים סינטטיים חדשניות וברות קיימא, שעושות שימוש בבדים וחומרים ממוחזרים, עם צריכה מופחתת באופן משמעותי של מים ושימוש מוקטן בחומרים כימיים. כמו כן ניתן להכין בימינו בגדים מחומרים ברי קיימא כמו תירס, במבוק, אננס, קליפות של פירות ועוד.

יחד עם זאת, מכיוון שבשורה התחתונה מה שמעניין את תעשיית האופנה זה הרווח, כדי ליצור בה שינוי מהותי יש צורך ברגולציה ברמת המדינה. כלומר, ממשלות שמוציאות חוקים ותקנים ודורשות יבוא של פריטי טקסטיל נושאי תו תקן ירוק, שיש מאחוריהם הליכי פיקוח למניעת זיהום סביבתי, הגברה של הליכי מחזור, פיקוח אחר שימוש בחומרים כימיים וצריכת מים, ואיסור על ייבוא של מוצרים שעומדת מאחוריהם תעשייה נצלנית. את הליכי הפיקוח מתחילים לראות במדינות מתקדמות כמו אוסטריה וגרמניה. 

ואולם, מכיוון שהשינויים שחלים בפועל בתעשיית האופנה בארץ ובעולם עדיין מזעריים, ולא אחת מבוצעים רק לשם מטרות מיתוג ושיווק כדי לייצר תדמית חיובית וירוקה בקרב קהל הצרכנים, ומכיוון שגם החוק לא ממהר לשנות את דרישותיו (בייחוד במדינה שלנו), שינוי אמיתי צריך להתחיל משינויי בגישה שלנו, הצרכנים.

כל עוד אנו ממשיכים לשרת את תעשיית האופנה וממשיכים לקנות בגדים חדשים מידי עונה, וכל עוד אנו מבקשים שיהיו גם במחיר יותר משתלם אחרת נפנה למתחרים, תעשיית האופנה תמשיך להוות גורם מזהם ובעייתי לעולם. לכן שינוי אמיתי יקרה לא מתעשייה הנהנית מרווחים אלא מציבור צרכנים שכבר לא מוכן לשרת אינטרסים בעיתיים כאלו ומוכן לחשוב לבד מה טוב עבורו ועבור סביבתו. שינוי זה מגיע מתוך אימוץ גישות של אופנה איטית, ברת קיימא, המעודדת צריכה של בגדים יד שנייה, וכן בגדים מבדים ממוחזרים, קניית בגדים של תעשיות מקומיות והעדפת בגדים איכותיים בעיצוב על זמני עמידים לאורך זמן. 

מתוך האפשרויות השונות לצריכת ביגוד טובה לסביבה, הזמינה ביותר היא קניית ביגוד יד שנייה כמו שמציעה החנות שלנו. בחירה זו טובה לסביבה בהיותה ממחזרת ביגוד קיים וכך מפחיתה את הצורך בייצור מזהם של בגדים חדשים. על ידי קניית בגדים יד שנייה אנו מסייעים באופן אישי להקטנת היקפי ייצור של תעשייה זו וגם מונעים זיהום הנוצר עקב השלכה של בגדים ישנים לפח.

מאמר קודם
מאמר הבא
Someone recently bought a
[time] ago, from [location]

תודה על הרשמתכם!

האימייל הזה נרשם!

Shop the look

בחירת אפשרויות

נצפה לאחרונה

אפשרות עריכה
this is just a warning
כניסה
העגלה שלי
0 פריטים

Before you leave...

Take 20% off your first order

20% off

Enter the code below at checkout to get 20% off your first order

CODESALE20

Continue Shopping